Het gebeurt nog wel vaak dat mensen die vechtende honden uit elkaar proberen te halen, zelf gewond raken. Wat kun je het beste doen, wanneer de hond ‘blind en doof’ is voor de roepende baas? Door te roepen en te schreeuwen, jut je de hond vaak alleen maar op. Hij voelt zich gesteund door de baas, want hij/zij ‘blaft’ ook mee.
Misschien heb je wel eens gezien dat in een groep honden, waar er twee ruzie krijgen, er andere honden mee gaan in de energie en gaan blaffen en soms ook proberen de aangevallen hond te bijten. Meestal is er dan ook wel een hond, de mediator, die de twee honden met een kalme zelfverzekerde energie, uit elkaar drijft.
Probeer dus in eerste instantie je rust te bewaren. De hond zit op zo’n moment vol adrenaline en alles wat die energie versterkt (paniek, angst, boosheid van de baas) moet je vermeiden.
Wat kun je wel doen?
Als je durft en het kan… Sla je armen om het achterlijf, voor de achterpoten, en til de achterkant op. Het is het handigst wanneer dit bij beide vechtende honden gedaan wordt, anders vooral de aanvallende hond. Niet lostrekken! Wanneer een hond de ander vast heeft, scheurt de wond juist groter als je trekt! De hond kan geen 2 dingen tegelijk, hij raakt zo snel uit balans en moet loslaten.
Stap dan achteruit met de hond. Eventueel direct bij de halsband pakken. Zo hoef je niet in de buurt van de kop te komen tijdens het vechten, met kans dat in de adrenaline stoot van de hond, je zelf gewond raakt.
Positief afsluiten
Om het goed af te sluiten, kun je de honden (wanneer direct handelen aan wonden geen noodzaak is), de beide honden met de rug naar elkaar toe neerleggen of laten zitten. Houd de hond daar en wacht tot beide honden rustig zijn. Dat rustig worden kan soms even duren, maar de hond kan ook niet zo lang in die onrustige status blijven. Pas wanneer beide honden in rust zijn, kun je ervoor kiezen om beide de eigen weg te gaan, of juist samen een stuk op te lopen met de honden aan de riem en beide baasjes ertussen.
De honden gaan dan in rust uit elkaar. Daarmee voorkom je vaak dat de honden zodra ze elkaar weer zien, het gevecht ‘nog even af willen maken’.
Veel mensen vermeiden honden die niet met elkaar overweg kunnen. Soms is dat gewoon handig. En het is maar net waar men voor kiest of wat je aandurft. Maar als je eraan wilt werken, dan kun je ook elke keer dat je elkaar tegenkomt (of afspreken) de honden (aangelijnd) te laten zitten. Tot rust laten komen en door lopen. Of juist samen gaan wandelen, in eerste instantie met de honden aan de lijn.
Durf je dit niet alleen aan, dan kunnen wij eventueel begeleiden. Dan kan er ook gekeken worden wat de oorzaak is dat honden niet met elkaar overweg kunnen. En zien of de baasjes het goed doen, en wel echt rustig zijn…
Vermeiden of oplossen?
Er zijn nu eenmaal situaties waarbij je niet elke hond kunt vermeiden. Een hond uitlaten op een plek waar je bij wijze van spreken op elke hoek van de straat of voorbij elke bocht een andere hond tegen komt en jouw hond daarop reageert, loop je steeds in rondjes en kom je nergens als je andere honden wilt vermeiden. Dan kun je ervoor kiezen om het probleem aan te pakken en hulp te zoeken.
En er zijn altijd honden die aangelijnd of achter een hek naar andere honden blaffen.
Bijvoorbeeld baasjes van herders zullen dit herkennen. Hoe meer werkdrift, hoe lastiger ze kunnen zijn aan de riem wanneer je een andere hond passeert. Terwijl ze heel sociaal kunnen zijn als ze loslopen. Maar ook kleine keffers kunnen er vaak wat van.
En je kunt nu eenmaal niet altijd en bij iedereen die je tegenkomt samen even stil blijven staan. Honden kunnen ook reageren op de energie van een andere hond. Te hyper, te zenuwachtig, onzeker of te opdringerig… elke afwijkende energie, die niet ontspannen is, kan een trigger zijn voor andere honden om er wat aan te willen doen. Soms maakt dat een wandeling niet al te prettig, vooral met de hond aan de lijn, maar ze mogen nu eenmaal niet overal los!
Maar het ligt dan ook niet altijd aan de ‘aanvallende of blaffende hond’.
Wel kun je eraan werken om je hond te leren die andere honden te negeren. Door je eigen hond in zit te zetten, of op de zij te leggen bij extreem uitval gedrag. Dus niet op de rug. Op de zij leggen is geen straf,of dwingen tot overgave, maar het tot rust brengen van de hond. Honden kunnen dit onderling ook doen. Je leert de hond zo, dat je wilt dat de hond rustig is, welke hond er dan ook voorbijkomt.
Ik heb de ervaring met mijn hond om er tussen te gaan en de aanvallende hond (wat vaak de mijne is) bij de staart te pakken en met een ruk OMHOOG te trekken. Hij laat dan los en is gelijk bij de andere hond weg. Geeft weinig tot geen verwonding. Je moet het wel durven maar het werkt erg goed. Hij kan zo jou ook niet pakken.