Over de stichting

Het ontstaan

Doordat de oprichters, Joke Rietveld en Richard Oldenhof, zelf een herder (Hero) over hadden genomen via Marktplaats en daar wel veel problemen mee waren. Met de gezondheid van de hond en de manier van overname en de onjuiste informatie die de eigenaar had verstrekt, zijn zij eind 2005 de herplaatsing gestart. Met een concept om op een veilige manier honden te helpen een goed nieuw thuis te vinden. Gebaseerd op de ervaring van Joke die zelf een oppasbemiddeling voor gastouders heeft gehad en ervaring bij een gastouderbureau, waarbij ook de huisbezoeken werden gedaan.

Hero, een geweldige lieve hond met heel veel gezondheidsproblemen.

Op 17 mei 2006 is de non-profit stichting officieel opgericht. Er werd gezocht naar een geschikte naam. Er was in die tijd al iets met een ‘eigen mand’.
Geïnspireerd door het lied ‘een eigen huis’ en bekeken vanuit hun eigen huis, een huis vol honden wat gekscherend door hen het ‘hondenhok’ werd genoemd, werd de naam ‘Een eigen hok’ bedacht. Zo kwam Stichting hondenbemiddeling Een eigen hok aan de naam.

Het allereerste logo

Werkhondenherplaatsing

Al snel bleek dat betrouwbare vrijwilligers moeilijk te vinden zijn. Daarom deden de oprichters voornamelijk alles zelf. Vanwege werk, werd er een chauffeur gezocht om de huisbezoeken te doen, samen met de toenmalige voorzitter.
En heeft de stichting sinds die tijd al voor zo’n 100 honden een nieuw baasje gevonden.
In die tijd zijn ook studies gedaan en werkwijze hier en daar aangescherpt en aangepast.

Overname en samenvoeging

Er was veel samenwerking met andere herplaatsing, zoals de werkhondenherplaatsing die over genomen is door ‘Een eigen hok’ toen de oprichtster van de werkhondenherplaatsing stopte.
Ook was er veel samenwerking met de K10Workingdogs.

Er werd een nieuw logo ontworpen door Komplot (tegenwoordig Kjoew) Waar ook de 1e auto belettering werd gesponsord.

De eerste auto met gesponsorde belettering.


Cazanshondencentrum

Toen in 2010 Richard zonder werk kwam en het niet lukte nieuw werk te vinden, kwam het idee om een hondenschool te starten. Met al zijn ervaring vanaf zijn 10e jaar met trainen van honden, later ook met zijn herder Cazan en samen gewerkt te hebben met bekende gedragstherapeuten, was het niet meer dan vanzelfsprekend om zelf een hondenschool te starten.
Tijdens huisbezoeken voor de herplaatsing waren al mensen geholpen. Mensen die de hond moesten herplaatsen vanwege een gedragsprobleem. Na advies van de twee gepassioneerde mensen, waren vaak problemen opgelost waardoor de hond niet meer herplaats hoefde te worden.

Ontstaan Cazanshondencentrum

Zo werd vanuit de stichting het bedrijf Cazanshondencentrum opgericht. Genoemd naar de herder Cazan, waar Richard veel werk aan heeft gehad en die helemaal ‘afgetraind’ was.
Eerst nog met alleen privélessen, later op het veld in het Weteringbos. Daar groeide de groepen cursisten snel. In de winter verhuisde zij naar het winkelcentrum om daar in de praktijk de lessen voort te zetten.
De hondenschool heeft ook nog tijdelijk les gegeven in een achtertuin in Berkewoude.
Echter liep de klandizie daar terug, omdat velen de afstand te ver vonden.
Daarom werd besloten om weer terug te gaan naar het Weteringbos, terwijl er een advertentie geplaatst werd dat de hondenschool op zoek was naar een afgesloten plek.
Daar kwam al snel een reactie op. Op nog geen 200 meter afstand was een stuk grond te huur. Na bezichtiging hoefde er niet lang over nagedacht te worden. Dit was ideaal!

Terug in stichting

Echter door de recessie liep het aantal cursisten terug en werd er besloten het bedrijf op te heffen en werd een uitkering aangevraagd. De activiteiten werden ondergebracht in de stichting. Zo konden de cursussen toch door gaan.
De trainingen en opvang zijn ook onderdeel van de stichting. De herplaatsing is in de loop van de tijd steeds minder geworden. Steeds meer mensen zoeken een nieuw baasje via gratis, maar onveilige wegen zoals Marktplaats en Facebook. Iets waarvoor de stichting ooit is opgezet, met de doelstelling om te voorkomen dat honden verkeerd te recht komen door deze manier van baasjes zoeken. Ook zijn er sites gekomen die zich veilig noemen, maar waarbij de eigenaar nog altijd zelf de hond herplaatst, en daarbij zelf de risico’s draagt of de nieuwe baas wel geschikt is voor de hond. Of zicht op of de hond niet naar een asiel of ander adres verhuist.

Doordat de stichting nagenoeg geen inkomsten meer heeft uit haar eerste doelstelling, de herplaatsing, zijn de trainingen en opvang momenteel de hoofdinkomsten.

In december 2018 is er in een behoefte voorzien door middel van het starten van een hondenspeeltuin. Waarbij tegen entreegeld gebruik gemaakt kan worden van het terrein en de materialen van de stichting.

Inkomsten

De activiteiten van de stichting worden niet uitgevoerd uit winstoogmerk, maar om de kosten te dekken die de stichting heeft om te bestaan.
Alle inkomsten die de stichting heeft, zijn ten bate van het voortbestaan van de stichting waarvoor kosten gedekt moeten worden. De stichting vangt geen geld uit subsidies of andere fondsen. Donaties komen niet of nauwelijks.
De stichting is dan ook afhankelijk van de neven inkomsten om te kunnen voortbestaan.
Er is helaas geen voldoende inkomen om vrijwilligers of bestuurders een vergoeding te kunnen bieden.

Vrijwilligers

Momenteel werkt de stichting met vrijwilligers, waarvan voor de hondentrainingen 4 gecertificeerde trainers en 1 in opleiding.

De stichting zoekt nog vrijwilligers , die affiniteit en (enige) kennis van honden hebben, om het team bij de hondentraining te versterken. Je moet wel kennis hebben van, of bereid zijn kennis op te doen van, verschillende vormen van trainen en van hondengedrag. Er is mogelijkheid om bij de stichting als trainer in opleiding te komen. De stichting heeft als visie, dat niet één hond, situatie of baasje hetzelfde is en je inzicht moet (leren) hebben om te zien welke manier van werken bij een type hond/situatie past. En er uit elke vorm van denkwijze/methode wel bruikbare dingen zijn te halen die voor een bepaalde situatie kan werken. De stichting combineert methodes naar inzicht. Kun je jezelf hierin vinden? En ben je op de zaterdag beschikbaar? Neem dan gerust even contact op.

Ook is de stichting op zoek naar bestuursleden waaronder iemand die de functie van penningmeester wil overnemen. En iemand voor juridische zaken, eventueel een juridisch adviseur of iemand die tevens vrijwillig kan en wil bijstaan in juridische zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.