Werkhond in huis, past die hond wel bij mij?

Er zijn vele rassen gefokt. Elk ras is met een doel gefokt.
Daarom heeft elk ras zijn specifieke raseigenschappen.

Raseigenschappen.

Zo is bijvoorbeeld een retriever gefokt om de jager te helpen om het geschoten wild op te halen.
Een bordercollie is gefokt om schapen te drijven. Maar ook de Mechelse herder is van oorsprong een schapendrijver. Ook wordt de herder tegenwoordig gebruikt voor het waken en speuren.
Wanneer je op zoek bent naar een hond, is het verstandig te onderzoeken wat de raseigenschappen zijn.

Verschillen in driften

Dan zijn er nog verschillen in werkdrift. Een Duitse herder uit een kynologen lijn, is vaak minder actief dan een herder uit een werklijn. Honden uit een werklijn, worden gefokt op hun werkdrift.
Zij hebben dus veel meer uitdaging nodig dan de kynologenlijn, die doorgaans gefokt is om het uiterlijk. Dat wil niet zeggen dat een hond uit een kynologenlijn nooit een hoge werkdrift heeft, of dat je daar verder niets mee hoeft te doen.

Honden die een hoge werkdrift hebben en in een huis komen waar men er verder weinig actief mee bezig is, zal meestal zelf iets verzinnen om zich bezig te houden.
Hij kan gaan slopen, extra waaks worden of gaan jagen.
Het is dan ook zorgelijk om advertenties te lezen waar jonge honden worden aangeboden, die weg moeten omdat ze toch te druk zijn. Of men aangeeft dat er toch te weinig tijd is om de hond te bieden wat het nodig heeft. Had men dit van te voren bedacht, dan had deze jonge hond dit bespaart gebleven.

Belangrijk

Daarom is het zo belangrijk om te onderzoeken welk ras bij jou past. Wil je graag een gezelschapshond waar je verder weinig mee hoeft te doen, dan is de speelgoedwinkel misschien een goede optie. Want élke hond heeft aandacht en wandelingen en activiteiten met de baas nodig.
Maar neem zeker geen werkhond als je om welke rede dan ook niet van plan bent om veel tijd aan bezigheden met de hond te besteden! Een pup heeft ook veel energie, en een hond met hoge werkdrift is als pup ook veeleisender dan een hond met minder werkdrift.


Veel mensen vergissen zich in een pup, er gaat veel tijd zitten in het opvoeden en ook al moet een pup nog veel rusten, het heeft ook regelmatig uitdagingen en beweging nodig voor de ontwikkeling.

Wat ons ook opvalt, zijn de vele herders, voornamelijk Mechelse herders, waar men een boerderij voor zoekt, of een terrein om te bewaken. Want de hond is te waaks in huis en jaagt bezoek weg.
Het heeft toch ook wel met een stukje opvoeding te maken of een hond zo ver kan komen, dat hij elk bezoek bijt of er naar blaft.


Wanneer je als baas de grens bepaald, zal de hond als jou compagnon afwachten of hij die vreemde moet weg jagen of niet.
Dat de hond een keer blaft omdat hij daarmee aan geeft dat er iemand voor de deur staat, is zijn taak. Daarna bepaalt de baas of er actie ondernomen moet worden.

Een hond heeft dan ook een taak nodig. Omdat dit nu eenmaal in zijn systeem zit.
In een roedel heeft elke hond een taak. Een hond maar ‘wat aan laten rommelen’ zorgt doorgaans voor probleem gedrag.
Een hond, die door te weinig aanwijzing te krijgen, agressie gaat vertonen naar bezoekers, wordt vaak aangeboden als waakhond voor op een erf of terrein.

Voor sommige honden kan dat een goede situatie zijn.
Maar dit soort werkhonden willen het liefst de hele dag samenwerken met de baas. Opdrachten krijgen, moeilijke puzzels doen of samen speuren of behendigheid doen. Die hebben dat nodig om gelukkig te kunnen zijn. Een combinatie van waakhond en activiteiten met de baas doen is ook een optie.

Wil je een hond?

Wil je een hond? Zoek dan naar het ras dat bij jou situatie past. En binnen dat ras, de hond met de energie die bij jou situatie en wensen past. Vraag eventueel een gedragsdeskundige om advies.
Ga daar naast op cursus! Verdiep je in gedrag en opvoeding.
Zo is de kans het grootst dat je veel plezier van je hond gaat hebben.