Hoe begroet je de hond? Mag de hond tegen je opspringen?

De meeste mensen die thuis komen, begroeten hun hond(en) heel enthousiast. Ze zijn blij de hond weer te zien en uiteraard is de hond ook blij dat de baas thuis komt.
De baas komt enthousiast pratend tegen de hond, vaak met een hoog stemmetje, het huis binnen. Deze energie voedt het enthousiasme van de hond nog meer, waardoor deze tegen de baas op gaat springen. Vaak vindt de baas dat dan weer niet leuk en roept tegen de hond: “niet doen, niet springen, neeee, hahaha, nee, rustig jongen/meisje…jaaa, ik weet dat je blij bent…maar…” Vaak begroet men de hond eerder en enthousiaster dan de partner…

Wanneer uw hond leert om mensen op deze manier te begroeten, zullen zij, zeker bij jonge enthousiaste honden, andere mensen ook zo gaan begroeten. Misschien zijn mensen wel gaan denken dat dit een normaal en acceptabel gedrag is. Je moet de blijdschap van de hond immers niet teleurstellen?

Hondenetiquette

Maar hoe begroeten honden elkaar onderling dan? Dat is verschillend. Het ligt er aan of ze elkaar al kennen of niet. Of ze zich aan de ‘hondenetiquette’ houden. Zie maar eens hoe een jonge (lager in rang) hond een oudere (hoger in rang) hond begroet. Deze doet dit beleeft, met een lage houding, laat zich eerst besnuffelen, moet de ander beleeft besnuffelen, opdringen wordt niet geaccepteerd. De hogere bepaalt of er wel of niet gespeeld wordt.

Aftasten of opdringen

Wanneer twee honden die elkaar niet kennen elkaar tegen komen, zullen ze even aftasten. Door speels wat tegen elkaar op te springen of heen en weer te rennen, om elkaar heen draaien, zo zoeken ze elkaars grenzen op, eigenlijk is spelen gewoon een veilige manier om elkaars grenzen te leren kennen. Wanneer uw hond te veel opdringt bij de andere hond, en die andere hond laat duidelijk merken dat hij/zij dit niet leuk vindt, dan is het de taak van de baas om het spel even te stoppen. In een roedel honden zijn er verschillende taken. Als meerdere honden met elkaar spelen, is er meestal wel een hond tussen die optreed als mediator en de opdringerige hond weg jaagt.

Sommige honden laten direct weten dat er niet met hen te sollen valt. Die denderen meteen op een andere hond af met een hoge houding, ze kunnen hierbij grommen, maar doen verder niets. Gevoelige mensen voelen de assertieve energie van die hond. Meestal houdt dit in, dat de andere hond al te druk in energie was, of juist onzeker. Maar reageert de andere hond er goed op, dan kan het zomaar zijn dat de honden gewoon gaan spelen.

Hoe gaat het in een groep

Wanneer in de vaste roedel de alpha hond even apart met de baas mee is geweest en zij komt thuis, dan blijft ze met een hoge houding stijf staan en laat zich besnuffelen. Wordt er te opdringerig gedaan, dan gromt zij, snauwt de onbeleefde hond af. Als ze er klaar mee is, loopt ze door. Als baas is het ’t beste wanneer je bij thuiskomst de hond(en) negeert.
Ze mogen best wel even met je mee lopen en rustig snuffelen, om er achter te komen waar je bent geweest en met wie en wat je hebt gedaan…

Maar opdringen en springen is gewoon onbeleefd respectloos gedrag!
Laat je dit toe, dan leren ze dat op die manier begroeten mag en zullen ze zo visite ook begroeten en kleine kinderen omver springen! Door de hond aan te leren dat hij/zij jou rustig begroet en visite vraagt om niet tegen de hond te praten en niet te aaien bij binnenkomst, gewoon negeren en binnen lopen. Dan kun je eventueel als je zit en de hond is rustig, deze naar je toe roepen en dan aandacht geven. Zo leert de hond dat hij aandacht krijgt, als hij rustig is.

(On)gewenst opspringen

Wanneer u druk bezig bent om het opspringen van de hond niet aan te leren, of juist af te leren, is het erg vervelend wanneer de hond tegen andere opspringt en deze zegt; “geeft niet hoor, ik heb toch mijn oude kleren aan”, of “Geeft niet hoor, ik ben honden gewent”.
Wanneer de hond toch af en toe aandacht krijgt, dus beloont wordt, als hij tegen iemand op springt, is er geen duidelijkheid en zal hij het blijven proberen.

Hond weet niet dat …

Je kunt een hond nu eenmaal niet leren dat die meneer met zijn nette pak of die mevrouw met haar witte rok het niet leuk vindt en hij niet tegen die mensen op mag springen, maar tegen iemand die honden leuk vindt en/of oude kleren aan heeft wel mag opspringen.
Dat is net zoiets als wanneer de hond met schone poten wel op de bank mag, maar wanneer hij net door de modder heeft gerent niet. Hooguit kun je aanleren dat hij wel op de bank mag als jij het zegt, of wanneer je er een kleed op legt, maar zonder dat jij het vraagt, of als er geen kleed op ligt, dan mag het niet. Maar dat is voor de hond duidelijk te onderscheiden.

Leert u uw hond dat hij niet tegen mensen aan mag springen, dan leert u hem/haar een sociale vaardigheid waar veel mensen dankbaar voor zullen zijn. Het afleren van opspringen lukt alleen 100% als iedereen die de hond ontmoet rustig blijft, de drukke energie van de hond negeert en pas aandacht geeft wanneer de hond rustig is.
Veel mensen worden enthousiast van een over enthousiaste hond en geven dan juist aandacht. “Ben jij zo’n blij hondje?” Waardoor de hond alleen nog maar drukker wordt. Soms begrijpen mensen niet waarom hun drukke over enthousiaste opdringerige hond maar steeds afgestraft wordt door andere honden.

Veel gebruikt excuus

“Hij wil alleen maar spelen” is een veel gebruikt excuus. Honden zien het niet zo, die zien een onbeleefde opdringerige hond naar zich toe komen. Die zich opdringt in hun persoonlijke ruimte. Een hond die op alle honden overenthousiast af rent en bespringt, heeft geen sociale vaardigheden. En andere honden zullen dat laten blijken. Een hond die tegen iedereen op springt, heeft dus ook geen sociale vaardigheden.

Veel hondenbaasjes zijn hier niet van bewust. Die vinden dat iedereen, hond en mens, begroet moet worden tijdens een wandeling. Echter, u zegt toch ook hooguit ‘goedemorgen’ tegen een voorbijganger en vliegt niet iedereen overdreven om de nek? Uw hond heeft een geweldig reukvermogen. En zal dan ook al veel informatie over de voorbij komende hond uit de lucht kunnen halen.

Ongewenst

Niet elke hond is er van gediend dat andere honden hem benaderen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom dit is. Het is dus geen regel om uw hond (aan de lijn) elke passerende (aangelijnde)hond te laten ‘begroeten’. Wanneer u dit wel toe laat of stimuleert, kunnen er allerlei ongewenste situaties ontstaan.

© Een Eigen Hok